SPRÁVNÝ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ
Mnoho dospělých, studentů i sportovců si u mne opakovaně stěžují na obtíže spojené s udržením správného způsobu stravování. „Já dobře vím, co bych měl jíst“, říkají mi, „ale prostě to tak nedělám“. Najdou si čas na práci či trénink, ale už jim nezbývá čas, aby ses věnovali odpovídajícímu stravovacímu režimu.
Pro udržení odpovídající hmotnosti, zdraví či výkonnosti je nutno dodržovat nejen odpovídající příjem energie, ale také výživovou hodnotu přijímané potravy. V neposlední řadě je to pitný režim, který představuje při běžném provozu 2,5-3 litry neslazených nápojů (u sportovních výkonů více a mohou být slazené)
JE ŠEST ZÁKLADNÍCH ŽIVIN DŮLEŽITÝCH PRO UDRŽENÍ OPTIMÁLNÍHO ZDRAVÍ A VÝKONNOSTI ..
SACHARIDY jsou zdrojem energie potřebné pro normální činnost svalů a mozku. Jsou primárním zdrojem energie při intenzivním tréninku . 60% veškeré zkonzumované energie by mělo pocházet ze sacharidů, které se nachází zejména v ovoci, zelenině, pečivu a obilninách.
TUKY jsou zdrojem energie (joulů, kalorií), která se mimo jiné spotřebovává při dlouhodobých aktivitách např. dlouhé tréninkové běhy. Doporučuji příjem tuků asi 25%-30% z celkového denního příjmu energie.
BÍLKOVINY jsou nezbytné pro tvorbu a údržbu svalové hmoty, červených krvinek, dalších tkání a také pro produkci hormonů. Bílkoviny jsou při trávení rozloženy na aminokyseliny, které jsou následně přetvořeny na bílkovinu svalů a ostatních tkání. Minimálně 5% z celkového příjmu energie by mělo pocházet z potravin bohatých na bílkoviny, jako je hovězí a vepřové maso, ryby, drůbež a luštěniny.
VITAMINY jsou metabolické katalyzátory, které regulují chemické reakce v těle. Mezi ně patří vitaminy A, B komplex, C, D, E,a K. Většina vitaminů jsou chemické látky, které organismus sám neumí vytvořit, proto je nutné je přijímat ve stravě. Nejsou zdrojem energie.
MINERÁLY jsou prvky získané stravou, v těle se vážou a spolu vytvářejí složení těla (např. vápník v kostech) a.t.d.
VODA je nenahraditelnou látkou, která tvoří 60-75% hmotnosti těla. Voda udržuje tělesnou teplotu, přivádí živiny do buněk, odvádí z nich odpadní látky a je nutná pro jejich činnost. Voda není zdrojem energie.
TŘI HLAVNÍ PRAVIDLA STRAVOVÁNÍ
Rozmanitost
Neexistuje žádná kouzelná potravina, která by obsahovala všechny živiny. Ovoce má vitamin C, maso je bohaté na železo a bílkoviny, postrádá vitamin C a sacharidy. Rozumné je proto kombinovat a obměňovat stravu tak, aby byly přijímány všechny nezbytné živiny.
Přiměřenost
Žádnou potravinu nelze považovat za vyloženě nezdravou, ale příliš mnoho nutričně nevhodných potravin, nebo naopak nedostatek výživných látek znamená nevhodný způsob stravování.
Prospěšnost
Celozrnné a vícezrnné pečivo je pro svůj obsah vlákniny prospěšnější než bílé. Ovoce je prospěšnější než džusy. Opékané brambory než chipsy. Sladkosti příležitostně.